Het dorp

De geschiedenis van Villers gaat meer dan duizend jaar terug. Het eerste geschreven spoor dateert uit 966. Toen telde Villers 12 hofsteden, een kerk, een molen en een brouwerij.  Nu is het een dorpje met veel wandelaars en mensen die genieten van de rust en mooie natuur.

Villers dankt haar naam aan het Romeinse “villa” of “village” (dorp). De heilige Geertrui was in de 7de eeuw de eerste abdis van de abdij van Nijvel die het domein van Villers als schenking kreeg. Vandaar heeft het dorp de toevoeging Sainte Gertrude gekregen.

Vanaf het erf heeft men een mooi zicht op het traditionele kasteel in zand- en kalkbreuksteen. Deze werd gebouwd door Gilles de Bouvet, heer van het gebied, overleden in 1613. Het werd gerestaureerd in 1780 en heropgetrokken in de 19de eeuw na te zijn afgebrand.

Het domein heeft een mooie grote tuin met prachtige statige bomen. Zeker in de herfst een lust voor het oog.

De Saint-Michel of Sainte-Gertrude-kerk, in eclectische stijl werd in 1878 opgetrokken uit kalksteenblokken (voorheen bestond reeds een kapel uit 1520). Binnen staan beelden uit de 16de eeuw,gotische doopvonten uit steen met vier gehouwen koppen uit de 16de eeuw en in het portaal een met wapens versierde steen die aan het bouwjaar 1617 herinnert (wapens van Gilles de Bouvet en zijn echtgenote, Anne de Mares).

Werís en de Kelten

De Pierra Haina of witte menhir buiten het dorpje Werís is een rotsachtige dagzoom, 3 m hoog , met een helling van 45°, die misschien wel door een menselijke hand vrijgemaakt en gehouwen werd. Tot op heden kennen we de betekenis van het woord “Haina” niet, er bestaat geen enkele bevredigende etymologische studie over het onderwerp. Wellicht komt de term “haina” van het Keltisch dat daarmee de “steen van de voorouders”.

Durbuy

Het kleinste stadje ter wereld, gebouwd op 2 ha en een omtrek van 550 mtr. Een bekend toeristisch plaatsje met een prachtige burcht en dito pleintje. U zult nog verbaasd staan hoeveel leuke restaurantjes en winkeltjes U hier aantreft.

© Copyright - Spa Lounge - Au Coeur de Villers

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Wij maken gebruik van Google Analytics om bij te houden hoe gebruikers de website gebruiken. De aldus verkregen informatie wordt, met inbegrip van het adres van uw computer (IP-adres), overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten.

Google gebruikt deze informatie om bij te houden hoe onze website gebruikt wordt, om rapporten over de website aan ons te kunnen verstrekken en om haar adverteerders informatie over de effectiviteit van hun campagnes te kunnen bieden. Google kan deze informatie aan derden verschaffen indien Google hiertoe wettelijk wordt verplicht, of voor zover deze derden de informatie namens Google verwerken. Spa Lounge heeft hier helaas geen invloed op.

Wij raden u dan ook aan om regelmatig het privacy beleid van Google te raadplegen. Klik hier om het privacy beleid van Google te lezen.

Sluiten